cadeau reizen

Beste reiscamera 2024: goede camera voor op reis

Reisfotografie: Wil je de beste reiscamera voor reizen uitzoeken? Dit artikel is speciaal voor reizigers en backpackers die binnenkort een goede camera voor op reis willen aanschaffen. Ik zal maar meteen met de deur in het vakantiehuis vallen. Je hoeft geen grote spiegel reflex camera mee te nemen op om de beste vakantiefoto’s te maken. Dit kan ik je zelfs helemaal niet aanraden. Tijdens het reizen wil je een compact formaat fotocamera meenemen die eenvoudig mee te dragen is, een compact camera is in de meeste gevallen de beste reiscamera. In dit artikel vind je alle informatie over reisfotografie. Tenzij fotografie je passie is zal een grote fotocamera met eventueel extra lenzen eerder een belemmering zijn als camera tijdens het reizen dan een goede aanwinst. In dit artikel over reisfotografie ga ik je alles vertellen over compact camera’s, systeem camera’s en neem ik je mee in de wereld van spiegelreflex fotografie.

Voor elk type fotocamera (compactcamera, systeemcamera & spiegelreflex camera) noem ik in dit artikel telkens een top 3 beste foto’s camera naar mijn inzichten. Met de uitgelegde informatie kun je ook verder gaan kijken welke camera’s specifiek voldoen aan jouw wensen en die passen bij jouw vakantie plannen. Helemaal onderaan deze pagina vind je de winnaar ‘Beste reiscamera’ van alle genoemde foto camera’s in dit artikel. 

Eerst nog dit: "En foto's met een smartphone dan?"

Een smartphone maakt mooie foto’s voor thuis of een dagje uit, maar voor een bijzondere reis is de aanschaf van een fototoestel toch echt de beste keuze. Een fotocamera heeft het aller grooste voordeel: een veel betere sensor, voor reisfotografie heel belangrijk. Hoe beter en vooral groter de sensor, hoe mooier en detailleerder je foto’s zult kunnen maken. Een grote sensor maakt daarbij ook nog eens veel betere foto’s met weinig licht. Geen smartphone kan op tegen een sensor van een fotocamera. Een goede camera voor op reis moet zeker aan de vereisten van een goede sensor voldoen. Lees hier meer over beeldsensoren. 

Foto sensoren
Ter vergelijking: een smartphone heeft de meest linker sensor (groen) (Bron:cameraland.nl)
Handige reisgadget:
REIS ARMBANDJE met aanwijsiconen

Reiscamera artikel gaat hieronder verder

Beste reiscamera: Wat is een compact camera?

Een compact camera is een fototoestel in compact formaat, meestal eenvoudig in gebruik en licht van gewicht. Het idee van een compact camera is dat je hem in je broekzak mee moet kunnen nemen, ideaal voor dagelijks gebruik en reisfotografie. Een goede camera voor op reis moet op een spontaan moment snel en makkelijk een kwalitatief goede foto maken. Vaak wordt een compact camera in het automatische programma gebruikt maar er zijn ook compact camera’s die wat functies betreft een aantal stappen verder gaan. Hierdoor heb je als hobby fotograaf meer mogelijkheden maar soms gaat dit ten koste van het handige broekzakformaat. In de meeste compact camera’s zit een 1″ sensor. In deze sensor passen ongeveer vier smartphone sensoren. Betere fotokwaliteit dus! Hieronder staan drie fotocamera’s naast elkaar die beoordeeld zijn op compactheid, kwaliteit, functies en we hebben ook de prijs meegenomen in deze vergelijking. Hier zit zeker een goede camera voor op reis tussen. 

Electronica acties
Welke fotocamera je ook kiest. BOL heeft regelmatig electronica actie lopen.
Op deze pagina staan alle lopende acties vermeld dus check zeker of daar een interessante actie bij zit.

Mijn top 3 compact camera's

Sony ZV1

Deze camera met kantelscherm heeft een compact formaat en met de 1 inch sensor maak je kwalitatief mooie foto's, ook met weinig licht.
Meer informatie

Compact
5/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
4/5
Prijs
4/5
Sony RX 10

Met 25x keer optische zoom maak je ook van ver af mooie foto's. Deze Sony heeft ook de 1 inch sensor en een super snel autofocussysteem.
Meer informatie

Compact
3/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
4.5/5
Prijs
3/5
Canon GX7

Deze camera met kantelscherm en touchscreen is zeer licht van gewicht. Ook deze camera heeft de 1 inch sensor en is van compact formaat.
Meer informatie

Compact
5/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
3.5/5
Prijs
4/5
De Voordelen van een compact camera
 • Het absolute voordeel van een compact camera is het eenvoudig meekunnen nemen in de broekzak. Ook in een rugtas of daypack zal de fotocamera niet veel ruimte in beslag nemen. Dit maakt de camera geschikt voor dagelijks gebruik.
 • Een compact camera is eenvoudig in gebruik. Zonder al te veel technische kennis over fotografie kun je perfecte foto’s maken van je vakantie of verre reis.
 • De fotokwaliteit van een compact camera is veel beter dan een iPhone foto. De sensor die in een goede compact camera zit zorgt ervoor dat details in een foto veel mooier worden vast gelegd. Ook avondfotografie is veel mooier met een camera met goede sensor.

Beste reiscamera: wat is een Systeemcamera?

Een systeemcamera is eigenlijk een combinatie van een compact camera en spiegelreflex camera. De voordelen van beide camera’s komen samen in een systeemcamera. Waar een spiegelreflex camera een spiegelsysteem heeft om door de zoeker naar het onderwerp te kijken, heeft een systeemcamera dit niet. Je kijkt op het digitale display van de camera of door een elektronische zoeker naar het onderwerp. Het licht valt hierdoor dus rechtstreeks op de sensor. Het voordeel is dat de camera’s een stuk compacter zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Een compact formaat vind ik een groot voordeel als je opzoek ben naar een camera voor op reis. Zowel een systeem- als een spiegelreflex camera werkt met verwisselbare lenzen. Een systeemcamera heeft een betere (grotere) sensor dan een compact camera. In een Full Frame sensor passen vier 1″ sensoren, de veel gebruikte sensor in compact camera’s. Een Full Frame sensor zorgt voor hoge kwaliteit foto’s tegen een compact formaat. Zijn er ook nadelen? Ja, een systeemcamera met Full Frame sensor is duur in aanschaf. Je kunt ook kiezen voor een camera met een APS-C sensor, een mooie midden weg. Een iets kleinere sensor, kleiner formaat fototoestel en kleinere prijs. En het belangrijkste voor de beste reiscamera: mooie foto’s!

Mijn top 3 SYSTEEMcamera's
EOS rp

Met deze Canon camera + 50mm 1.8 lens kun je foto's maken met veel scherpte diepte. De full frame sensor zorgt voor perfecte details.
Meer informatie

Compact
3/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
4.5/5
Prijs
4.5/5
FUJI T5

Deze camera met APS-C sensor maakt foto's in 20 frames per seconde. Hierdoor mis je geen enkel moment meer. Ideaal voor reisfotografie.
Meer informatie

Compact
2.5/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
4.5/5
Prijs
4/5
SONY ZVE1

Deze professionele systeemcamera maakt naast foto's ook nog eens perfect vloeiende video's in 4K, 120 fps. De framing stabilisatie volgd het onderwerp en houdt deze in het midden.
Meer informatie

Compact
3/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
4.5/5
Prijs
3.5/5
De Voordelen van een systeem camera
 • Het beste van twee type fotocamera’s. Meer mogelijkheden zoals bij een spiegel reflex camera en een compact formaat. Zowel de camera als beschikbare lensen hebben een laag gewicht.
 • Door te experimenteren met verschillende lenzen kun je jouw fotoskills naar een volgend level brengen. Een mooie foto van je reisgenoot maak je met een lichtgevoelige portretlens. Voor landschapppen of foto’s in de stad gebruik je een wide-angle lens.
 • De afgelopen jaren hebben innovatieve ontwikkelingen bij systeemcamera’s elkaar snel opgevolgd. Nieuwe technologieën zorgen voor super snel opnames maken, snelle autofocussystemen, goede sensoren en een hoge fotokwaliteit. 
Beste reiscamera: Wat is een spiegel reflex camera?

Een spiegel reflex camera is een fototoestel waarvan je de lenzen kunt verwisselen. Een spiegelreflex camera wordt ook wel DLR genoemd, dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Elke spiegelreflex camera is uitgerust een zoeker. Door middel van een spiegelsysteem kijk je door de zoeker (via een spiegel) door de lens. Je ziet hierdoor precies wat de lens ook ziet. Het systeem is zo ontworpen dat wanneer je een foto maakt, de spiegel snel omhoog klapt en het licht op de sensor van de camera valt. De meeste spiegelreflex camera’s zijn uitgerust met de APS-c sensor, het hogere segment hebben een Full Frame sensor. Een Full Frame sensor is (zoals hierboven te zien in afbeelding Beeldsensoren) het grootste formaat sensor. Een middenformaat sensor niet meegerekend, dit is alleen betaalbaar voor beroepsfotografen. Een Full Frame sensor heeft vanwege de grootte geen beeldverlies en groot dynamisch bereik. Dit zorgt voor veel contrast in de foto omdat het verschil tussen zwarte en witte kleuren het grootst is. Een Full Frame sensor maakt moeiteloos gedetailleerde foto’s in lastige lichtomstandigheden. 

Door te werken met verschillende lenzen kun je voor elke situatie een geschikte lens gebruiken. Voor landschappen of steden kun je een groothoeklens gebruiken. Voor avond of nachtfotografie kun je een lens met lage diafragma gebruiken. Er zijn oneindig veel lensen met unieke eigenschappen verkrijgbaar. Je kunt een lens van het camera merk aanschaffen maar er zijn ook merken als Sigma en Tamron die voor elk fotomerk lenzen produceert. Hier zie je een overzicht van welke lenzen verkrijgbaar zijn.

Als je groot wil uitpakken en van fotografie je hobby wil maken zijn de mogelijkheden oneindig. Maar hier zit de valkuil. De meeste hobby fotografen zijn dat niet. Een spiegelreflex camera is groot in omvang en zwaar van gewicht. Dit kan (hoeft niet) een belemmering zijn. Stel jezelf de vraag, ga ik bij elke foto nadenken over welke lens en instellingen ik ga gebruiken? Dan weet je waarschijnlijk wel of je een camera met zoveel mogelijkheden wil. Is het antwoord ja? Leuk, dan gaat er echt een hele wereld voor je open!

Mijn top 3 Spiegelreflex camera

Deze Canon is een goede beginners camera. Met de standaard 18-55 lens maak je zowel portret- als landschapsfoto's. De camera heeft een handige helpfunctie om de camera handmatig in te stellen.
Meer informatie

Compact
1/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
4.5/5
Prijs
3.5/5
eos 90 d

Deze camera inclusief 18-135 lens is een uitstekende alleskunner. Voor zowel dichtbij als ver weg kun je met één lens op pad. De lens bevat 4 stops beeldstabilisatie waardoor je altijd scherpe foto's maakt.
Meer informatie

Compact
1/5
Kwaliteit
4.5/5
Functies
5/5
Prijs
3/5

Deze full frame camera maakt ruisloze foto's in elke situatie. Met het 45 punten scherpstel systeem maak je foto's als een pro fotograaf. Wifi, NFC & GPS zijn standaard ingebouwd. Body en lens koop je apart.
Meer informatie

Compact
1/5
Kwaliteit
5/5
Functies
5/5
Prijs
2/5
De Voordelen van een spiegelreflex camera
 • De mogelijkheid om met verschillende lenzen te werken. Tijdens je reis kun je in allerlei situaties terecht komen die andere lenzen vereisen. Tijdens een safari wil je met een telelens dieren van dichtbij kunnen fotograferen terwijl je in de stad met een mooie portretlens plaatjes wilt vastleggen.
 • Zeker in het hogere segment spiegelreflex camera’s zijn de beeldsensoren van topkwaliteit. 
 • Met een spiegelreflex camera kun je alle instellingen zelf bepalen, er zijn veel accessoires beschikbaar en daardoor oneindig opgaan als beroepsfotograaf.
Wat is de beste reiscamera voor op reis?

Voor elke reiziger is het goed om zelf de voor- en nadelen van de verschillende type fototoestellen met elkaar te vergelijken. Ik kan hier alleen maar opschrijven wat mijn persoonlijk advies zou zijn. Als goede camera voor op reis zou ik voor een compact camera gaan die je makkelijk, het liefst in je broekzak, mee kunt nemen. Je komt dan uit bij een compact camera zoals beschreven in het eerste hoofdstuk van dit artikel. Als ik prijs, kwaliteit en compactheid met elkaar vergelijk zou ik voor de hierbovende genoemde Sony ZV-1 vlog camera gaan. Sony heeft zich in de afgelopen 10 jaar enorm sterk ontwikkeld op het gebied van fotografie en is koploper als het gaat om innovatie. De techniek bij systeemcamera’s waarbij geen fysieke spiegel meer hoeft de klappen is door Sony ontwikkeld en op de markt gebracht. Sony is een goede camera voor op reis.

De Sony ZV-1 vlog heeft een Carl Zeiss lens die gemaakt is van kwalitatief hoogwaardig glas. In combinatie met de 1 inch sensor zorgt dit voor een perfecte foto. De camera is snel en heeft uitgebreide mogelijkheden om zelf in te kunnen stellen net als bij een spiegel reflex camera. Je kunt de camera ook in een automatisch programma gebruiken. Door de extra grip op de voor- en achter kant ligt deze camera lekker in de hand.

Ben jij opzoek naar de beste reiscamera voor op reis? Naar mijn mening is dit een perfecte koop!

WINNAAR BESTE REISCAMERA
Sony ZV1

Deze camera met kantelscherm heeft een compact formaat en met de 1 inch sensor maak je kwalitatief mooie foto's, ook met weinig licht.

De webshop voor backpackers
0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegGa terug naar winkel